Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran la Roșia Montană, pentru un protest de câteva ore

Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran la Roșia Montană, pentru un protest de câteva ore
Publicat: 22/09/2013, 20:05
Actualizat: 01/02/2019, 08:20

Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran, la Roșia Montană, duminică, pentru un protest de câteva ore, cerând aprobarea proiectului minier, ei fiind susținuți la suprafață de 250 de persoane, în timp ce în Alba Iulia, Aiud și Câmpeni au avut loc acțiuni împotriva proiectului.

Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” de la Roșia Montană, Cristian Albu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acei 33 de mineri care s-au blocat, în urmă cu aproximativ zece zile, în galeria minieră Cătălina-Monulești, au coborât din nou în subteran duminică, în jurul orei 18.30, în semn de protest, ei cerând aprobarea proiectului minier și crearea de locuri de muncă.

Albu a spus că acțiunea va dura peste două ore, perioadă în care minerii vor să le arate celor care protestează în Piața Universității și în alte locuri din țară care sunt condițiile în galeria Cătălina-Monulești, la un kilometru sub pământ, respectiv temperatură de maxim 6 grade Celsius, umiditate extrem de ridicată, fără lumină naturală, și nivel de oxigen foarte scăzut.

Potrivit lui Albu, s-a creat o părere greșită că în galerie ar fi de fapt condițiile dintr-un muzeu și de acea minerii au coborât din nou în subteran pentru a arăta, cu ajutorul jurnaliștilor, în ce condiții au protestat și care sunt condițiile în care lucrează.

Acțiunea de protest este susținută, la gura minei, de peste 250 de persoane – mineri și localnici din Roșia Montană – care solicită aprobarea proiectului minier și crearea de locuri de muncă în minerit.

În paralel, în trei orașe din județul Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud și Câmpeni, câteva sute de oameni au protestat duminică seară, cerând respingerea proiectului minier de la Roșia Montană.

Astfel, la Alba Iulia aproximativ 100 de persoane au participat la un marș, solicitând parlamentarilor și guvernanților să respingă proiectul minier de la Roșia Montană. Oamenii au scandat lozinci precum „Uniți salvăm Roșia Montană”, „România, trezește-te” și au purtat pancarte cu mesajele „Indiferența ucide. Spuneți NU cianurii”, „Păstrați Apusenii bogați și curați!”, „Nu vrem poluare”.

Cel mai mare protest a avut loc la Câmpeni, unde circa 450 de persoane s-au adunat în centrul orașului cerând să nu fie aprobat proiectul de extragere a aurului și argintului de la Roșia Montană. Oamenii au protestat cu steaguri tricolore și pancarte cu mesaje împotriva proiectului minier.

Un protest de mai mică amploare a avut loc, duminică seară, la Aiud, unde 25-30 de persoane s-au adunat în centrul orașului.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveț, a declarat corespondentului MEDIAFAX că toate acțiunile de protest organizate în județ, pro sau contra proiectului minier de la Roșia Montană, sunt autorizate.

În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roșia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieșit la suprafață în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roșia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la fața locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor și deputaților, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roșia Montană, la ieșirea din galeria minieră Cătălina-Monulești, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluții pentru locuri de muncă, el adăugând: „Nu poți să fi numai așa, Gică Contra”.

Președintele Camerei a precizat că a coborât în galeria minieră pentru a da un mesaj de normalitate colegilor săi din Parlament, un mesaj prin care vrea să arate că „dacă vrei să iei o decizie, trebuie să te documentezi în prealabil și să asculți atât argumente pro cât și argumente contra”.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
A murit bărbatul cu primul transplant de rinichi de porc modificat genetic din lume
×